Det danska varumärket Lego har gjort en spännande och framförallt lukrativ resa genom åren. Knappast finns det väl någon som inte känner till Lego eller som inte kan relatera till dessa byggklossar på något sätt. Idag är Lego dessutom mer aktuellt och viktigt än någonsin. I en värld där många barn blir alltmer skärmberoende ger byggklossarna välbehövligt andrum och låter barnen utveckla sin fantasi och kreativitet på ett annat sätt. Det innebär dessutom ett sätt att umgås med andra, att samarbeta kring byggen eller att leka parallellt.

Vad är det då som gjort Lego så populärt? Den största anledningen är förstås idén i sig; att med byggklossar kunna bygga precis det som man själv önskar. Varumärket är också mycket bra på att jobba med detaljrikedom – leken ska kunna relatera till vardagen och här finns de små detaljerna som tillsammans skapar en intressant helhet. Ytterligare en framgångsfaktor är utan tvekan Legos samarbete med bolag som arbetar med populära filmer och karaktärer. Att kunna köpa Legoset baserat på Star Wars, Simpsons, Sagan om Ringen och Jurassic World gör förstås sitt till för populariteten och därmed försäljningen. Idag hittar man Lego överallt i alla möjliga sammanhang – på kläder, som tårtdekoration, böcker och diverse olika prylar.

En av de roliga aspekterna med Lego är att på fri hand kunna bygga precis vad som helst, men också att till punkt och pricka följa en färdig ritning om man så skulle önska. Genom att äga flertalet Legoset finns förstås möjligheten att åstadkomma allt mer avancerade byggen, alternativt bygga dem som de är och därmed kanske skapa en egen stad eller något annat. Möjligheterna är oändliga och det är endast den egna fantasin som sätter gränser.

Självklart har Lego tänkt på det här med att kombinera sina byggen. Det här märks tydligt vad gäller exempelvis serien Lego Creator Expert, där snygga byggnader lätt kan kombineras (kopplas samman) till att bli en komplett stadsgata. Du kan bygga en biograf, en frisersalong, en restaurang, ett café med mera och därmed få till en levande miljö som är rolig att leka med. Lägg därtill vägplattor, trafik på gatorna och en mängd figurer så har du en komplett lekmiljö som underhåller i timmar. Varför dessutom inte komplettera med en tågbana (där tågen förstås går att fjärrstyra) och järnvägsstation?

För den lite mer avancerade byggaren finns Lego Technic, som låter den teknikintresserade montera ihop sin egen Porsche eller Bugatti, grävmaskiner och mycket annat. Det här är en serie som är lämpad för lite äldre barn – samt förstås för vuxna som har en del av barnasinnet kvar. För övrigt gäller det här hela Legosortimentet; är det inte lite kul att som vuxen få tillåta sig att vara lite barnslig ibland?