Barn har alltid tyckt om att skapa och det kan man till exempel se om man sätter dem på en strand; genast börjas det grävas och fixas och snart är fantasin i full gång. Det är oerhört roligt att bygga kojor, både ute och inne, och med kartonger kan man bygga både torn och lastbilar. Och det är här som grundstenen för Lego och dess underbara värld ligger, i skaparlusten och den oändligt flödande fantasin som människor i alla åldrar har och alltid har haft.

Lego föddes i Danmark år 1949 och hjärnan bakom det hela var en dansk snickare som hette Ole Kirk Christiansen. När hans son fortfarande var mycket ung gick modern i familjen bort, varpå Christiansen började bygga små träleksaker åt sitt barn för att hålla honom sällskap medan fadern arbetade. Så småningom började han tillverka byggblock så att sonen själv skulle kunna skapa egna kreationer och Christiansen, som kallade detta för “lek godt”, bra lek, döpte det hela till Lego. Snart ersattes trä med plats och Christiansen tog patent på sina produkter och startade det idag enorma företag som barn över hela världen gläds åt.

Under 1950- och 60-talen utvecklades Lego till det koncept vi fortfarande har idag då man, förutom de klassiska byggklossarna, även introducerade hela byggsatser med specifika ändamål. Man kunde, till exempel, köpa ett paket för en bil som till och med hade hjul, och med hjälp av instruktioner kunde barn lära sig att sammanfoga delarna perfekt. Det fanns snabbt ett stort utbud med slott och hus och andra byggnader och på 1970-talet introducerades Lego City där en hel stad fylld med lego ger barnen underhållning och utlopp för skaparglädjen.

År 1968 öppnade Legoland sina portar på Jylland i Danmark och det har spelats in filmer, gjorts utställningar och dataspel med lego. Lego är en hel värld där alla är välkomna.