Bara för att man blivit lite till åren så behöver det absolut inte betyda att skaparglädjen och entusiasmen för lego skall behöva försvinna. I många år så brukade föräldrar gömma sin kärlek till lego genom att leka med sina barn och därmed “skylla” på dem men idag finns det vuxenklubbar över hela världen där man sysslar uteslutande med lego.

Ett av stegen mot vuxen-lego kom redan på 1960-talet då man introducerade hjulet till legovärlden. Med detta kunde man köpa hela set för att bygga olika fordon, och detta utvecklades så småningom till serien Lego technic som till och med inkluderar kugghjul och elektriska motorer där man kan tillverka bilar och helikoptrar. Ett riktigt komplicerat projekt är att bygga en fungerande Porsche med allt vad det innebär och byggmanualen är på hela 600 sidor!

Lego Architecture är en annan serie bygg-kit där man kan konstruera berömda monument och komplicerade strukturer som riktar sig åt en lite äldre publik. Till exempel kan man bygga en intrikat modell av det Vita Huset i Washington liksom Big Ben i London och asiatiska tempel, och har man dessutom sett dessa byggnaderna i verkligheten får man en extra kick av att sedan kunna uppföra dem i hemmet.

Konceptet med att bygga mer komplicerade strukturer kallas av företaget för Lego Serious Play och under de senare åren har det blivit allt mer populärt. Man kan gå med i vuxenklubbar där man möts flera gånger om året, diskuterar projekt, utbyter idéer och till och med gör utställningar eller arrangerar resor till Lego-relaterade destinationer, inte minst Legoland i Danmark.

Idag kan man också bygga med lego på nätet och det finns roliga program där man kan tävla och få nya idéer. Så även om du är 100 år gammal så har de klassiska byggklossarna massor att erbjuda även dig!