Legobiten uppfanns redan för 70 år sedan, men det var först 1958 som Lego började säljas i det format som vi känner det idag. Under åren har själva grundkonceptet, med plastbitar i olika storlekar som kan snäppas fast i varandra, varit mer eller mindre detsamma och det är imponerande att en leksak har lyckats hänga med över så många generationer.
Programmera legorobotar
En av förklaringarna ligger förmodligen i att Lego har lanserat nya varianter genom åren, utan att för den delen frångå grundkonceptet. Ett exempel på hur Lego har anpassat sina produkter efter mer moderna tider är Lego Mindstorms. Där kombineras de klassiska legobitarna med modern teknik som gör att man kan bygga och programmera robotar av lego.
Den första versionen av det som senare skulle komma att döpas om till Lego Mindstorms släpptes 1998. Det handlar om en liten dator, kallad RCX (Robotic Command eXplorers), som man kan koppla in servomotorer och sensorer till. Genom att skriva program kan man sedan bygga robotar, lyftkranar och liknande som rör sig och känner av olika saker via sensorerna.
Uppföljaren RCX 2.0 hade en del förbättringar, varav den viktigaste kanske var att den nu inte längre behövde vara ansluten med nätkabel för sin strömförsörjning. Det gjorde att man kunde börja bygga mer mobila robotar.
Känner av hinder med ultraljud
Det stora genombrottet kom nog ändå 2006 då Lego Mindstorms NXT lanserades. Motsvarigheten till den tidigare RCX-klossen hade nu gjorts om rejält och fått namnet NXT Intelligent Brick. Förpackningen innehåller bland annat tre servon och fler än 500 bitar, så det gäller att hålla reda på alla bitarna så de inte försvinner in i dammsugaren under till exempel en flyttstädning i Skellefteå eller hemmafest i Ängelholm.
Det medföljer även fyra sensorer som används för att känna igen bland annat ljus och ljud. En annan sensor kan med hjälp av ultraljud detektera hinder och ytterligare en sensor känner av om någon rör vid roboten. Genom att kombinera de olika sensorerna och servomotorerna med smarta konstruktioner och sofistikerad programmering kan man bygga rätt avancerade legorobotar.
Legorobot som löser Rubiks kub
Tre år senare kom uppföljaren Lego Mindstorms NXT 2.0 som bland annat har en ny sensor för att läsa av färger och en processor som klarar av mer avancerade matematiska beräkningar. Det gick nu att bygga legorobotar som var såpass avancerade att de klarade av att lösa Rubiks kub, både beräkningsmässigt och att rent mekaniskt rotera kuben. Färgsensorerna används för att läsa av färgerna på kuben.
Slutligen har vi Lego Mindstorms EV3 som är den senaste generationen. Det lanserades 2013 och en av nyheterna var stöd för att programmeras via en app i en vanlig surfplatta. Själva legodatorn som sköter alla beräkningar är såklart också kraftfullare och lagringsutrymmet kan utökas med ett vanligt minneskort på upp till 32 GB.
Värt att nämna är också Lego Boost, som lanserades 2017. Det kan enklast beskrivas som ett lite enklare Mindstorms för de yngre barnen.