Trots många år på nacken står sig Lego starkt som varumärke än i dag och finns i många olika skepnader. Idag är datorspelande en naturlig del av barns uppväxt med titlar som Minecraft och Fortnite. 

 

Datorspelen konkurrerar med mer klassiska leksaker som Lego och det insåg det danska företaget redan under slutet av 90-talet.

Numera finns dock Minecraft som legobitar, vilket är en perfekt mix av den digitala och fysiska världen. I Minecraft skapar man nämligen egna byggnader och annat med hjälp av block, vilket inte är helt olikt att bygga med legoklossar. Lego har rent av försökt sig på att släppa en egen variant av Minecraft, under namnet Lego Worlds, som först släpptes som early access på Steam 2015 och senare i en skarp version 2017. Precis som Minecraft bygger Lego Worlds på en procedurellt genererad 3D-värld av olika sorters block.

Det har även kommit flera officiella Legofilmer som är datoranimerade men ser ut att vara filmade med klassisk stop-motion-teknik då animatörerna medvetet har valt att simulera dessa ryckiga rörelser. Lego är också ett populärt tema på barnkalas och kan då bland annat bestå av en födelsedagstårta från dintarta.se med Legomotiv. För att återgå till spelen så har det släppts en mängd sådana baserade på Lego sedan slutet av 90-talet.

 

Lego Island

Lego Island kom ut 1997 och var det första Legospelet till PC. 2001 släpptes en uppföljare i form av Lego Island 2: The Brickster’s Revenge. Spelen utspelar sig på en ö där man kan röra sig fritt och ta sig an olika uppdrag som att leverera pizza. Byggandet har förstås en central del i spelet, då det är vad Lego i grunden handlar om. Man kan bygga sina egna fordon, hus och annat.

Lego Racers

Ett annat populärt spel är Lego Racers från 1999. Det påminner mycket om Mario Kart då man kan plocka upp olika power-ups längs banan. Dessa gör att man kan få tillgång till raketer att skjuta på motståndarbilen framför, bli osårbar för en kort stund eller få en tillfällig turbo så man kan köra snabbare under några sekunder.

Under 2000-talet blev det även populärt att börja göra filmlicensspel med legotema. Det kom flera legospel baserade på kända filmer som Harry Potter, Star Wars, Lord of the Rings, Indiana Jones, Jurassic 

 

World och superhjältar från Marvel och DC Comics.

Lego Batman

En av dessa populära franchises var Lego Batmanserien. Lego Batman: The Videogame från 2008 var det första och släpptes till både dator och flera spelkonsoler. I spelet har Batman med sig Robin som kan styras antingen av en kompis eller av spelets AI. Självklart är ärkeskurken Jokern och hans lydiga underhuggare med som antagonister i spelet för att sätta käppar i hjulet för Batman. Spelet fick två uppföljare i form av Lego Batman 2: DC Super Heroes 2012 och Lego Batman 3: Beyond Gotham 2014.