Lego är en älskad produkt av såväl barn som vuxna världen över. 1949 tillkom Lego med hjälp av Godtfred Kirk Christiansen i Danmark. Idag finns Legoland i Billund, Danmark som är en jättelik äventyrspark helt byggd av lego.

Namnet Lego

Lego är danska och står för “leg godt” alltså lek gott eller lek bra. Det inte alla vet är att lego på latin faktiskt betyder “sätta ihop” vilket inte ens namngivaren visste på förhand. Namnet har alltså en dubbelsidig etymologi. “Legosoldat” kan sägas vara en person som mot betalning strider eller kämpar för den som betalar mest. Huruvida den termen härstammar från lego eller kan förknippas med lego är oklart. Dock kan en legosoldat kunna beskrivas som oseriös, vilket lego ju är. Det finns inget allvarligt incitament med att bygga lego såvida inte man gör det i en tävling eller liknande prestigefyllt moment.

Vad man gör med Lego

Lego kan användas till många saker och klossarna finns i alla färger och former. Den mest traditionella legobiten brukar vara rektangulär och ha upphöjda punkter där bottnar på andra legobitar kan placeras. Lego kan sägas vara ett tredimensionellt pussel som i princip kan blir hur stort som helst. Just för att lego är så mångsidigt har den vunnit stor popularitet och prisats för att den utmanar barns kreativitet och äventyrslusta. Då lego innehåller småbitar är det tyvärr inte lämpligt för barn under 3 år på grund av kvävningsrisken. Detta faktum symboliseras av en förbudssymbol med ett ledset barn samt texten “0-3 år”. Det är däremot inte olagligt att låta sina barn under 3 år plocka med lego, men företaget kan frånsäga sitt ansvar beträffande potentiella tillbud. Lek med lego sker därför på egen risk.

Legos främsta konkurrenter

Lego utmanas främst av Duplo, som är betydligt större klossar som är avsedda för mindre barn. Idag är också iPad en digital konkurrent till lego. Vill man ge en tidlös doppresent är det dock ett gott val att välja lego, då det faktiskt funnits sedan 2-3 generationer tillbaka. Många barnfamiljer ärver lego från familjen eller från vänner och bekanta. En iPad med dess applikationer är inte tidlöst eftersom tekniken ständigt utvecklas. Lego utmanas också av traditionella föremål såsom pussel, kulor, brädspel, schack, tågbanor och så vidare.

Att trampa på en Legobit

De flesta som någon gång har lekt med lego har någon gång kommit i kontakt med lego via foten. Detta beskrivs skämtsamt i exempelvis memes (bilder med tillhörande humoristisk text). Anledningen till varför det smärtar är för att legobiten ofta är liten och därmed ger ett kort men intensivt tryck. Man kan jämföra det med en fakir som ligger på en spikmatta, det gör väldigt ont att ligga på en spik medan trycket utjämnas över en hel spikmatta.