Lego skapades i Danmark år 1949 av en man vid namn Godtfried Kirk Christiansen. Företaget skapades däremot av hans pappa Ole Kirk Christansen. De välkända legobitarna kallades från början ABB, Automatic binding bricks och de var byggda av materialet cellulosaacetat. Dessa klossar såldes i mindre askar och klossarna hade olika storlekar som köparen kunde bygga ihop efter egen fantasi. År 1952 bytte ABB namn till Lego Mursten och namnet kommer från det danska ordet Leg godt som betyder lek bra. På 1950-talet började Lego att expandera och exportera sina lekblock utomlands.

Sverige var ett av det första landet som köpte in det exporterade legot. År 1955 introducerades färdiga byggsatser för Lego och barn kunde nu istället bygga ihop en specifik byggnad efter instruktioner som kom med Legot. Dessa kompletterades med vägar, bilar, vägmärken och dylikt för att kunna bygga upp sin egen lilla stad. Lego tåget introducerades år 1966 och det blev en stor succé. Två år senare invigdes Legoland på Jylland. Året efter tillverkades och såldes nya byggnader och miljöer som också kallades Legoland. Dessa skulle ersätta de äldre byggsatserna som redan fanns.

Lego blev redan från början en stor succé och det är det fortfarande. Du kan hitta Badlakan med lego tryck i butiker, som du kan köpa till ditt barn. Det är inte svårt att förstå varför lego är populärt, klossarna tillåter dig som ägare av dem att skapa precis vad du vill och Legohysterin har inte bara spridit sig till barnen utan många vuxna tycker det är lika roligt. Det finns de som samlar på lego och kan bygga helt fantastiska kreationer av dessa små bitar.

På 1990-talet gick det neråt för Lego och det beror på den tekniska utvecklingen. Nu fick Lego konkurrens av datorer, tv-spel och andra leksaker som sysselsatte barnen. Trots detta gick de aldrig i konkurs och de finns kvar än idag.

Idag säljs modeller av kända byggnader som du med hjälp av legobitarna ska bygga ihop. Du kommer att få exakt antal legobitar för den byggnad eller fordon som du har köpt. Det gör att du inte kommer behöva köpa till mer är du behöver. Du kan till exempel bygga vita huset av legobitar och till och med Taj Mahal. Ju större byggnaden är, ju fler bitar kommer du behöva hålla reda på. Se däremot till att hålla det borta från små barn eftersom de små klossarna kan sättas i halsen om de stoppas i munnen.

Det finns klubbar runt om i världen där vuxna träffas och bygger med lego eftersom de anser att det ger en lugnande och rogivande effekt. I Sverige heter denna klubb Sweblocks. Många vuxna kan leka med sina barn och tillsammans kan ni bygga och skapa egna världar genom Legot.